
dilluns, 21 de març del 2011
Exposició "Símbols de Franco" fins al dia 30 de març

dimarts, 15 de març del 2011
L'assemblea de Maulets de les Terres de l'Ebre donen suport a la Plataforma
En els darrers mesos un grup de persones d’Ulldecona s’han dedicat a inventariar els símbols franquistes que encara avui podem trobar al poble. D’esta manera volen cridar l’atenció sobre un problema que consideren que xoca directament contra l’ètica, els drets humans i la democràcia per, finalment, demanar a l’ajuntament que els retire dels carrers.
No queden excuses: ni a Alemanya ni a Itàlia queden referències de les dictadures feixistes visibles al carrer- els pocs que queden serveixen de símbol i recordatori d’allò que no ha de passar mai més-, i a l'Estat espanyol la llei es mostra ben clara: “Las Administraciones públicas, en el ejercicio de sus competencias, tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de
Davant d’això, des de Maulets de les Terres de l’Ebre animem a les faldudes i falduts que col·laboren activament amb
Per tant, estiguessen al bàndol que estiguessen els nostres iaios:
Fora la simbologia feixista!
Lluitem per la recuperació de la dignitat i la memòria històrica!
Maulets Terres de l’Ebre
Països Catalans, març del 2011
www.maulets.org/ebre
ebre@maulets.org

dilluns, 14 de març del 2011
Balanç de suports polítics
Notícies de la setmana
Naix una plataforma a Ulldecona que demana la retirada dels símbols feixistes
La iniciativa del Casal Popular Panxampla de demanar l'eliminació del monument franquista del mig del riu a Tortosa ha motivat un grup de persones d'Ulldecona a crear una plataforma perquè es retiren els símbols feixistes d'aquest municipi. Cada setmana publiquen a Facebook i en un bloc dos símbols i en detallen la procedència
Un grup de veïns d’Ulldecona va veure en la iniciativa del Casal popular Panxampla de Tortosa una oportunitat per fer una campanya similar al seu municipi. El seu màxim impulsor, Antoni Manel Muñoz, explica a l’Ebre TV els motius de la creació de la plataforma per retirar els símbols feixistes d’Ulldecona. A través de la xarxa social, més concretament el Facebook, i també amb un bloc, la plataforma s’ha proposat elaborar una llista de símbols feixistes per després portar la proposta al ple per demanar-ne la retirada. De moment, cada setmana publiquen dos símbols i n'expliquen la procedència.
Fins ara, la plataforma ha localitzat deu carrers, un monument i una placa condecorativa. Pel que fa les plaques de habitatgtes de protecció oficial, en tenen set d’identificades. Entre els carrers, destaquen noms com del militar fill d’Ulldecona tinent Ferré, el cardenal Gomà o Goicoechea. Segons Muñoz, per poder tirar endavant la iniciativa són clau els suports externs. En aquests moments, el grups locals del PSC, Més Ulldecona i Convergència i Unió ja hi han donat suport. El Partit Popular s’hi ha mostrat contrari.
__________________________________________________________________________
Avui i El Punt
Tortosa es queda sense la mostra
‘Símbols de Franco'
Sí que es podrà veure a Ulldecona i després a Roquetes
La plataforma ciutadana per la retirada dels símbols franquistes d'Ulldecona ha anunciat que l'exposicióSímbols de Franco es veurà molt aviat en aquesta població del Montsià. La mostra quedarà instal·lada a la sala d'exposicions de Catalunya Caixa des del 18 fins al 31 de març, i després s'exhibirà a Roquetes (de l'1 al 16 d'abril). L'exposició va ser produïda pel Memorial Democràtic, que pertany a la Generalitat, i els ha estat cedida per la comissió del Casal Popular Panxampla, que reclama la retirada del monument franquista de la batalla de l'Ebre. De fet, la previsió era que l'exposició es pogués veure primer a Tortosa, però la comissió per la retirada dels símbols franquistes no ha aconseguit la cessió de cap espai municipal, i és per això que Símbols de Franco s'instal·larà primer a Ulldecona, on la plataforma ha destacat el suport que sí que ha rebut de l'Ajuntament, així com de les candidatures locals del PSC, Més Ulldecona i CiU.
Darrera actualització ( Divendres, 11 de març del 2011 02:00 )
dijous, 10 de març del 2011
Exposició "Símbols de Franco"
Nota de premsa de la Plataforma per retirar els símbols franquistes a Ulldecona en referència a l’exposició “Símbols de Franco”.
La Plataforma per retirar els símbols franquistes a Ulldecona comunica que el pròxim dia 18 de març a les 19:00 presentarà l’exposició “Símbols de Franco” a la sala de plens de l’Ajuntament d’Ulldecona. Acte seguit s’anirà a visitar l’exposició ubicada a la sala cedida per Catalunya Caixa al carrer Sant Antoni del mateix municipi. L’exposició romandrà a Ulldecona des del 18 fins al 31 de març.
L’objectiu de l’exposició no només és el de presentar oficialment a nivell municipal la Plataforma, sinó el de donar a conèixer a la població en què consisteix la simbologia feixista i el per què de la sol·licitud de retirada d’aquests elements de les vies públiques.
L’exposició del Memorial Democràtic, pertanyent a la Generalitat de Catalunya, ha estat cedida a la Plataforma per part de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa. Des d’aquí volem agrair la col·laboració de l’Ajuntament d’Ulldecona, de Catalunya Caixa i de la mateixa Comissió de Tortosa per les facilitats que ens han donat per tal de poder fer realitat al municipi una exhibició d’aquesta índole, i més tractant-se com és del nostre interès d’acord amb els objectius de la Plataforma.
En primer lloc, volem donar les gràcies a la Comissió de Tortosa per haver-nos cedit l’exposició que tenien reservada durant aquestes dues setmanes. En segon lloc, agrair a l’Ajuntament d’Ulldecona i Catalunya Caixa la rapidesa en els tràmits per la cessió del local. Així com la Plataforma ha rebut aquest suport, també volem solidaritzar-nos amb la Comissió de Tortosa que des de desembre estan buscant lloc a la capital de les Terres de l’Ebre per ubicar l’exposició. A dia d’avui el seu ajuntament encara no els ha facilitat cap espai, finalment acabaran exhibint-la a Roquetes entre els dies 1 i 16 d’abril.
Després de gairebé un mes d’activitat intensiva, des de la Plataforma per retirar els símbols franquistes a Ulldecona fem un balanç positiu de la situació actual. Des dels inicis de la iniciativa hem anat creixent considerablement amb el suport de més de 130 persones que encara segueix creixent. Hem portat una dinàmica de treball que ens ha donat bons resultats, tant pel que fa amb la indexació de la simbologia feixista, com amb els suports rebuts a nivell tant interior com exterior al municipi.
Des de la iniciativa valorem molt positivament el bon camí de la Plataforma de cara a complir el nostre doble objectiu: retirar la simbologia per restituir la democràtica i inspirar els pobles pròxims per realitzar la mateixa activitat.
La Plataforma a dia d’avui ha rebut un suport important en el municipi tant per part de la població que s’hi ha implicat, com dels partits polítics locals per aquest ordre: PSC, Més Ulldecona i CiU.
Plataforma per retirar els símbols franquistes a Ulldecona
09/03/2011
dilluns, 7 de març del 2011
Galícia i Navarra, el rerefons d’aquests dos carrers
Cap de les anteriors preguntes respon als noms. Analitzem-ho:
Carrer Galícia
Segons el plànol del 1886, el carrer en qüestió es deia carrer Ponent. En començar
L’any 1940, sota la dictadura feixista, el carrer va ser rebatejat pel de Galícia. Per què aquest nom? Sembla ser que els que el van batejar van voler retre homenatge al “Segundo Cuerpo del Ejército de Galícia”, que van ser els militars dirigits per Franco que van ocupar les nostres terres.
Carrer Navarra
Malgrat tot, les tropes de Galícia no van ser les que van entrar a Ulldecona. Les que van conquistar el municipi van ser les de la “Primera División de Navarra” comandades pel general García Valiño, que al seu dia se li va dedicar l'avinguda que dóna a la mateixa plaça. De la referència en qüestió encara se’n conserva la placa dedicada al general.
Però deixant de banda el general, la devoció del consistori municipal pels seus alliberadors va ser tal que l’any 1940 no es van oblidar de les tropes de García Valiño per dedicar-los-hi el carrer Navarra.
El carrer en qüestió el segle passat rebia el nom de carrer del Roser. L’any 1933 se’l va renombrar pel de Fivaller.
La majoria de gent desconeix l’origen d’aquests carrers, i fins i tot alguns podrien pensar que des de
Què en penseu d’aquests carrers?
a) Rebatejar-los amb un dels anteriors noms.
b) Canviar-los per una altre nom.
c) Conservar-los amb la denominació feixista.
d) Altres
Notícia a La Veu de l'Ebre


dimecres, 2 de març del 2011
Aclariment de la Plataforma davant missatges de dubte i actituds atacants
Els darrers dies a la Plataforma hem rebut diferents missatges de persones amb diferents opinions en respecte a la nostra iniciativa. Agraïm que haguen volgut col·laborar donant-nos la seua opinió ja que considerem que totes són riques i ens aporten molt com a iniciativa popular. Per això, i davant els dubtes que ens han plantejat, hem decidit resoldre’ls a través d’aquí.
Tombes i restes humanes
Des de la Plataforma no hem parlat en cap moment de profanar tombes ni retirar òssos. Considerem que el lloc de descans final d’una persona, independentment de la ideologia i història que tingue, no s’ha de profanar si no és per petició familiar, per respecte a l’enterrat i la família. La iniciativa es limita a fer públiques aquelles simbologies que hi ha a Ulldecona, demanar-ne la seua retirada i restituir-les per altres de caire democràtic. Des d'aquí també volem donar suport a aquelles famílies que tenen els seus morts enterrats en fosses comuns i que gràcies a la llei de la Memòria Històrica podran recuperar les restes dels seus estimats, aquest cop sí, per voluntat familiar.
Formes de treballar de la Plataforma
La Plataforma per tal de complir el seu objectiu ha adoptat una dinàmica de treball que pot ser millor o pitjor, però de moment és la que ha donat bons resultats. Mitjançant la xarxa social Facebook i el blog publiquem periòdicament aquella informació essencial per crear consciència popular i en què argumentem els nostres punts de vista. Altres iniciatives han funcionat de manera diferent i han triomfat o no. Per la nostra banda pretenem crear consciència popular, donar explicacions en tot moment de què fem i per què ho fem i aconseguir el màxim suport. És essencial que Ulldecona sàpiga les raons i motius per què el seu paisatge urbanístic canvia i a més a més, és personalment enriquidor.
“Retirar per restituir”
Des de la Plataforma en cap moment hem parlat d’enderrocar, tombar, eliminar, acabar i altres sinònims. De manera que agraïrem que quan es parle de la nostra iniciativa es face amb els termes “retirar” per a funcions no propagandístiques (per exemple al museu) i “restituir” allò que es considera democràtic.
Des d'aquí també invitem a tothom que tingue cap dubte, problema, crítica o aportació a que ens la face arribar per tal de poder realitzar millor la nostra tasca.
Plataforma per retirar els símbols franquistes a Ulldecona
dimarts, 1 de març del 2011
El carrer Tinent Ferré, un militar fill d’Ulldecona
Amb Tinent Ferré encetem els noms de carrers dedicats a militars, però abans d’aprofundir amb el personatge, analitzem l’origen del carrer:
El carrer tinent Ferré popularment es coneixia com a carrer Taleca i el 1933 se li va canviar el nom pel de Prat de
L’any 1940 el consistori municipal va canviar el nom del carrer de Prat de
El nostre punt de vista és que una guerra i les seues victòries amb tot el rerefons que suposen no han de ser motiu de dedicatòria, i menys perpetuant la victòria d'uns per sobre d'uns altres.
Per aquest motiu, considerem que el més ètic és retirar el nom de tots els carrers dedicats a qualsevol militar o màrtir de guerra imposats en temps de dictadura i restituir-los o substituir-los per altres de caire democràtic. La situació actual és discriminativa i no fa justícia.
[Retocat per la Plataforma el 02/03/2011 per petició anònima]