dimarts, 1 de març del 2011

El carrer Tinent Ferré, un militar fill d’Ulldecona


Amb Tinent Ferré encetem els noms de carrers dedicats a militars, però abans d’aprofundir amb el personatge, analitzem l’origen del carrer:

El carrer tinent Ferré popularment es coneixia com a carrer Taleca i el 1933 se li va canviar el nom pel de Prat de la Riba, en honor al que fou president de la Mancomunitat de Catalunya. Prat de la Riba va ser un dels principals impulsors del moviment catalanista de finals de segle XIX i principis de segle XX. Va tindre càrrecs de responsabilitat a Unió Catalanista, secretari de l’assemblea que va redactar les Bases de Manresa, document per restituir l’autogovern català i fundador de la Lliga Regionalista. A més a més també va ser un dels impulsors de l’Institut d’Estudis Catalans.

L’any 1940 el consistori municipal va canviar el nom del carrer de Prat de la Riba pel d’un ulldeconenc que va ser adepte al règim dictatorial. Juan Bautista Ferré Gil (1914-1939), ulldeconenc, veí del carrer de la Puríssima. Es va oferir voluntari a les files republicanes i va aconseguir passar-se a les tropes franquistes pel front de Belchite. Ascendit a Tinent, va ser ferit mortalment a Artesa de Segre i va morir en un hospital de Saragossa.

El nostre punt de vista és que una guerra i les seues victòries amb tot el rerefons que suposen no han de ser motiu de dedicatòria, i menys perpetuant la victòria d'uns per sobre d'uns altres.

Per aquest motiu, considerem que el més ètic és retirar el nom de tots els carrers dedicats a qualsevol militar o màrtir de guerra imposats en temps de dictadura i restituir-los o substituir-los per altres de caire democràtic. La situació actual és discriminativa i no fa justícia.

[Retocat per la Plataforma el 02/03/2011 per petició anònima]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada