dilluns, 7 de març del 2011

Galícia i Navarra, el rerefons d’aquests dos carrers

Algú s’ha plantejat mai per què els carrers Galícia i Navarra es diuen així i no d’una altra manera? Potser per les Comunitats Autònomes? O tal volta és el cognom d’alguns personatges cèlebres?

Cap de les anteriors preguntes respon als noms. Analitzem-ho:


Carrer Galícia

Segons el plànol del 1886, el carrer en qüestió es deia carrer Ponent. En començar la Guerra Civil, l’any 1936, se li va canviar el nom pel de Ignasi Iglésias, en honor al poeta i dramaturg català influït pel modernisme.

L’any 1940, sota la dictadura feixista, el carrer va ser rebatejat pel de Galícia. Per què aquest nom? Sembla ser que els que el van batejar van voler retre homenatge al “Segundo Cuerpo del Ejército de Galícia”, que van ser els militars dirigits per Franco que van ocupar les nostres terres.


Carrer Navarra

Malgrat tot, les tropes de Galícia no van ser les que van entrar a Ulldecona. Les que van conquistar el municipi van ser les de la “Primera División de Navarra” comandades pel general García Valiño, que al seu dia se li va dedicar l'avinguda que dóna a la mateixa plaça. De la referència en qüestió encara se’n conserva la placa dedicada al general.

Però deixant de banda el general, la devoció del consistori municipal pels seus alliberadors va ser tal que l’any 1940 no es van oblidar de les tropes de García Valiño per dedicar-los-hi el carrer Navarra.

El carrer en qüestió el segle passat rebia el nom de carrer del Roser. L’any 1933 se’l va renombrar pel de Fivaller.

La majoria de gent desconeix l’origen d’aquests carrers, i fins i tot alguns podrien pensar que des de la Plataforma volem filar massa prim, ja que en el moment que fan referència a denominacions de Comunitats Autònomes, es podrien considerar democratitzades i no caldria retirar-les. Des de la Plataforma, però, considerem que per a que perguen qualsevol referència feixista, a Ulldecona hi hauria d’haver disset carrers batejats amb els noms de les disset Comunitats Autònomes. D’aquesta manera s’entendria que fan referència a les demarcacions territorials i no a una simbologia feixista concreta.


Què en penseu d’aquests carrers?

a) Rebatejar-los amb un dels anteriors noms.

b) Canviar-los per una altre nom.

c) Conservar-los amb la denominació feixista.

d) Altres

1 comentari:

  1. Bones investigacions.
    No soc de Ulldecona, i la meva opinio no els ha d'influir, pero si fos per mi, tornaria als noms originals.

    ResponElimina