dimecres, 13 d’abril del 2011

El carrer Sans Borja




Després del descans per l'exposició "Símbols de Franco", la Plataforma tornem en la nostra tasca habitual de catalogar els símbols feixistes que romanen als carrers del nostre poble.

Avui parlarem del carrer Sans Borja. El govern feixista de l'any 1940 va rebatejar el carrer Montsià, pel d'aquest capellà, fill d'Ulldecona, assassinat pels milicians al mateix carrer que li dóna nom. Amb el govern democràtic, però, aquest carrer es va quedar amb el nom feixista i se li va donar el nom de Montsià a un altre carrer.

El clergue ulldeconenc Francisco Sans Borja (1871-1936), exercint com a capellà als Valentins va tindre alguns problemes de disciplina amb les autoritats per la seua hostilitat cap a la República.


Sans Borja és, per tant, un màrtir de la guerra. Malgrat tot, si té el nom del carrer per ser un màrtir, per a que fos una situació justa, Ulldecona hauria de tindre carrers amb el nom de tots els màrtirs de la guerra. En cas que se li valorés el càrrec de capellà, per a que la situació fos de nou justa, al municipi hi hauria d'haver carrers amb el nom de tots els capellans que han passat per Ulldecona.

La situació actual discrimina uns en favor d'uns altres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada