dimarts, 22 de febrer del 2011

El carrer cardenal Gomà, el clergue que va beatificar el feixisme


Des de la plataforma seguim la nostra identificació de símbols feixistes al municipi d’Ulldecona amb un nou carrer. L’any 1940 el consistori municipal, escollit a dit pel governador provincial de torn, va decidir canviar el nom del carrer Llibertat pel de Cardenal Gomà. Els defensors del lema: España, una, grande y libre, van considerar que una personalitat com el clergue Isidro Gomà mereixia rellevar el nom anterior del carrer.

Qui fou Isidro Gomà o també conegut com a cardenal Gomà?

Gomà va ser un eclesiàstic d’origen tarragoní que va exercir com a capellà a Valls i Montbrió del Camp. Després de ser director del seminari de Tarragona, va ascendir progressivament en l’escala de la jerarquia eclesiàstica fins a convertir-se en cardenal de Toledo el 1933 gràcies a la facilitat que tenia per l’oratòria i l’escriptura.

La influència de Gomà va ser clau per a que la Santa Seu donés el seu vistiplau i legitimitat divina al cop d’Estat del general Franco i a la dictadura militar que la va seguir. A la Carta colectiva de los obispos españoles a los obispos de todo el mundo con motivo de la guerra en España defèn clarament el alzamiento militar i el qualifica de nova croada.

Aquí teniu algunes de les cites del personatge dignes d’analitzar:

España y la anti-España, la religión y el ateísmo, la civilización cristiana y la barbarie.”

La Guerra de España, 1936-1939, página 261

“¿La guerra de España es una guerra civil? No; una lucha de los sin Dios [...] contra la verdadera España, contra la religión católica.”

La Guerra de España, 1936-1939, página 261.

És curiós com Gomà utilitza la filosofia maniqueista per diferenciar el bé del mal. La religió catòlica és el bé, que dóna suport a un cop d’Estat contra un govern escollit per sufragi universal, i tota la resta és “la barbàrie”.

Des de la plataforma considerem que és inadmissible qualificar de croada una guerra civil ja que justifica divinament les víctimes ocasionades pel bàndol feixista. A més a més que legitima un govern totalitari i antidemocràtic por la grácia de Dios.


Què en penseu?

a) Canviar el nom per l'anterior.

b) Rebatejar el carrer amb un altre nom.

c) Conservar el nom actual, canviat al seu dia pel règim feixista.

2 comentaris:

  1. Al mateix carrer hi ha diversos cartellets del ministeri de la vivenda amb el yugo i les fletxes que també s'haurien de retirar.

    ResponElimina