dijous, 17 de febrer del 2011

El carrer Goicoechea

L'any 1940 el consistori municipal va decidir canviar els noms d'alguns carrers. Entre ells apareix el carrer Claris, rebatejat per Goicoechea i que actualment encara s'anomena així. Qui era aquest senyor?

Alejandro Goicoechea va ser un ingenier espanyol conegut per ser el director de la construcció "Cinturó de ferro", defensa fortificada de Bilbao amb l'objectiu de protegir-la de les tropes franquistes durant la Guerra Civil. El 1937, però, va trair la República quan va ajudar l'exèrcit nacional en facilitar detalls, característiques i punts dèbils de la mateixa línia defensiva, que va ajudar a que es trenqués el dia 12 de juny del mateix any, això va fer que dies més tard la capital del País Basc acabés caient en mans de Franco.

Creieu que aquest personatge ha de tenir el nom d'un carrer a Ulldecona? Qui va ser Claris, el que donava nom al carrer abans de l'any 1940? Fou un polític i eclesiàstic, bisbe de la Seu d'Urgell i President de la Generalitat, que va proclamar la República Catalana sota la protecció de França el 1640.

Què en penseu?
a) Canviar el nom per l'anterior.
b) Rebatejar el carrer amb un altre nom.
c) Conservar el nom actual, canviat al seu dia pel règim feixista.


7 comentaris:

  1. a) Canviar el nom per l'anterior.

    ResponElimina
  2. La b) Rebatejar el carrer amb un altre nom. Segur que a Ulldecona hi han personalitats/associacions)organitzacions il·lustres que mereixen aquesta plaça.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Antoni Manel Muñoz Borràs17 de febrer del 2011, a les 12:53

    Jo aposto per l'opció a) Hi ha carrers que necessiten homenatges a grans defensors de la democràcia, i més en temps democràtics, com Francesc Macià, Lluís Companys o el 14 d'abril.

    ResponElimina
  5. Jo també optaria per l'opció "a".

    ResponElimina
  6. Jo optaria per l'opció a)

    ResponElimina
  7. Jo crec que s'hauria d'incloure una nova opció:

    d)Que tots els empadronats a cada carrer puguen decidir en assemblea el nom nou del carrer.

    Seria millor posar-hi noms apolítics per tal que tots els veïns s'hi sentiguen identificats. Noms de animals o plantes "del terreno". O pobles de la zona...

    ResponElimina